Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Jeotermal Seracılık Projesi

Jeotermal Kaynakların Seracılıkta Kullanılması İçin Yenilikçi Bir Proje Yürütülüyor

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(KIRŞEHİR) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanlarda pilot üniversite olarak öne çıkıyor. Üniversite, “Termal seralarda kümelenme” projesi ile jeotermal kaynakların seracılıkta daha etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, proje kapsamında yapılan çalışmaların önemine değinerek, “Kırşehir’de jeotermal suyun ortalama sıcaklığı 54-55 derece. Ancak sera organize sanayi bölgesi için gereken sıcaklık 65 derece. Bu nedenle Kırşehir’de bir sera OSB kurulamadı” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çınar, “Termal seralarda kümelenme” projesiyle, jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde küçük ölçekli seraların kurularak, ailelerin geçimini sağlayabileceği bir model oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Projede jeotermal suyun etkin bir şekilde kullanılarak tarımsal üretimin destekleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Çınar, gelecek hedeflerine yönelik şunları söyledi:

“Projelerimizden biri olan seralarda kümelenme projesi, jeotermal suyun kullanımını merkeze alıyor. Bin 512 metrekare kapalı alana sahip bir Ar-Ge seramız var ve burayı jeotermal su ile ısıtıyoruz. Ancak, jeotermal suyun sıcaklığı yeterli olmadığı için Kırşehir’e sera organize sanayi bölgesi kurulamadı. Bu nedenle alternatif yöntemler arayarak, geçimlik seralar oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, geçen yıl KOP tarafından desteklenen hidrojen enerjisi projemizle, güneş enerjisini hidrojen enerjisine dönüştürerek sera ısıtma sistemlerini geliştirmeyi planlıyoruz.”

Projenin pandemi sürecine denk gelmesine rağmen, Karakurt bölgesinde 150 dekarlık bir sera kurulduğunu ve burada çeşitli kurslar düzenleyerek iş imkanı sağlandığını belirten Prof. Dr. Çınar, mezun ve uzman personelin bu alanda istihdam edildiğini ifade etti. Küçük ölçekli seraların yaygınlaştırılması ve kırsal kesimde istihdam yaratılması amacıyla projenin önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

Tamat kimin eseri? Peyami ve Ayşe hangi romanın kahramanı? 2025 AYT sorularının cevabı!

AYT soruları ve cevapları 22 Haziran Pazar günü düzenlenen oturumun tamamlanmasının ardından adaylar tarafından araştırılıyor. Tamat eseri ve Peyami ile Ayşe’nin hangi romanın kahramanları oldukları da araştırılan sorular arasında geliyor. Peki Tamat kimin eseri? Peyami ve Ayşe hangi romanın kahramanı? İşte ayrıntılar…

Bülent Arınç ve Gülten Kışanak’ın da konuşmacı olduğu “Barışın Yolunu Açmak” konferansı İstanbul’da

Kürt sorununda çözümün neresindeyiz? Sürecin barış ve demokrasiye evrilebilmesi için hangi ortak politikalar üretilmeli? Barışı kazanmak için hangi acil adımlar atılmalı? yapılması gereken hukuki ve idari düzenlemeler nelerdir?

LGS 2025 sınavına kaç kişi girecek? Liselere Geçiş Sistemi sınavına bu sene kaç aday başvurdu? LGS’ye girecek öğrenci sayısı…

LGS 2025 oturumuna girecek öğrenci sayısı merak ediliyor. Liselere Geçiş Sistemi sınavı bu Pazar (15 Haziran 2025) gerçekleştirilecek. Sözel ve sayısal olmak üzere iki oturumdan oluşan sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 62 bin 693 salonda, yurt dışında ise 13 sınav merkezinde, 13 okulda, 37 salonda gerçekleştirilecek. LGS sözel oturumu saat 09.30’da başlayacak ve Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soruyu yer alacak. Sınavın sabah oturumunda öğrencilere toplam 75 dakika süre tanınacak. LGS 2025 katılım sayısı da araştırılıyor. Peki LGS 2025 sınavına kaç kişi girecek? Liselere Geçiş Sistemi sınavına bu sene kaç aday başvurdu? İşte ayrıntılar…