Yıllardır keşfetmek için çalışılıyor. Mars’ta kaybolan suyun gizemi çözüldü

Mars Yüzeyindeki Suyun Kaybolma Mysteriyi Bulan Bilim İnsanları!

Mars gezegeninin yüzeyinde milyarlarca yıl önce var olan suyun nasıl yok olduğu uzun süredir bir gizem olarak kalmaktaydı. Ancak şimdi bilim insanları bu sorunun cevabını bulmuş olabilir.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Mars’ın dış katmanı olan kabuğunda sıkışmış şekilde bulunan suyun büyük çoğunluğu olduğu düşünülmektedir. Gezegendeki suyun çoğunluğunun Mars’ın yüzeyinin altında bulunan mineraller aracılığıyla kapalı kaldığı teorisi ortaya atılmıştır.

BBC’nin teknoloji muhabiri Paul Rincon, Science dergisinde yayınlanan ve 52. Ay ve Gezegen Bilim Konferansı’nda ele alınan araştırmaya dair sonuçları derlemiştir.

Bilgisayar Simülasyonu ile Kaybolan Suyun Sırrı Çözüldü

Mars etrafında dolaşan uzay araçları ve gök taşlarından elde edilen verilere dayanılarak yapılan araştırmada, suyun nasıl kaybolduğunun gizemini çözebilmek için bir bilgisayar simülasyonu geliştirilmiştir.

Dört milyar yıl önce Mars, daha sıcak ve nemli bir gezegen olarak bilinmekteydi ve muhtemelen daha kalın bir atmosfere sahipti. Ancak bir milyar yıl önce gezegenin soğuyup izole bir hal aldığı düşünülmektedir.

Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Dr. Peter Grindrod’un ifadesine göre, Mars’ın atmosferiyle ilgili yapılan araştırmalardan suyun büyük bir kısmının uzayda kaybolduğu bilinmektedir. Üzerinde ve yüzeyinin hemen altında bulunan buz kütleleri ise suyun bir kısmının donduğunu göstermektedir.

Su Minerallere Dönüştü

Dünya’nın manyetik kalkanının atmosferin kaçmasını önlerken, Mars’ın zayıf manyetik alanının suyun element bileşenlerinin kaçmasına sebep olduğu tahmin edilmektedir. Ancak hidrojen gibi suyu oluşturan elementlerden biri suyun kaybolmasıyla açıklanamamaktadır.

California Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacı Eva Linghan Scheller ve ekibinin bilgisayar modellemesine göre, Mars’taki suyun yüzde 30 ile 99’u arasındaki bir oranının minerallere dönüştüğü ve gezegenin kabuğuna sızdığı ortaya çıkmıştır.

Araştırmanın diğer yazarlarından Bethany Ehlmann’a göre, Mars’tan elde edilen verilerle suyun dönüşümünün olağan bir süreç olduğu belirlenmiştir. Kabuk değişirken suyu içine alır ve mineral formunda tutarak suyu tamamen hapsetmektedir.

Dr. Grindrod’a göre, bu süreç Mars’ın kilometrelerce derinliklerine kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Mars’tan tüm akışkan suyun 1,5 milyar yıl önce muhtemelen kaybolduğu belirtilmekte olup, gezegenin önceki iklimi hakkındaki araştırmalar hala önemini korumaktadır.

Related Posts

Milli okçulardan bronz madalya

Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Okçuluk Dünya Kupası’nın 2. ayağında yarışan Makaralı Yay Kadın Milli Takımı, bronz madalya kazandı.

İki kişilik YouTube Premium üyeliği yolda!

YouTube, Premium abonelik sistemine yeni bir seçenek eklemek için kolları sıvadı. Şirket, Hindistan, Fransa, Hong Kong ve Tayvan’da iki kişilik yeni bir Premium planı test etmeye başladı. Bu yeni abonelik modeli, tıpkı Spotify’ın Duo planı gibi, aynı evde yaşayan iki kişinin tek bir üyelik üzerinden Premium ayrıcalıklarından faydalanmasını sağlıyor.

Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Skype resmi olarak kullanımdan kaldırıldı

Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …