Sessizce ilerliyor, tesadüfen fark ediliyor! Böbreği korumak için bu risklerden kaçının

Böbrek Sağlığı Hakkında Prof. Dr. Gülçin Kantarcı’dan Önemli Uyarılar

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, vücudun genel işleyişi için kritik öneme sahip olan böbrek sağlığının yeterince önemsenmediğini belirtti. Her yaş grubunu etkileyen böbrek hastalıklarının, obezite ve diyabet gibi hastalıkların artmasıyla daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kantarcı, “Böbrek hastalıkları genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle düzenli kontroller hayati önem taşır” dedi.

OBEZİTE, BÖBREK SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR FAKTÖRDÜR!

Böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından birinin yeterli sıvı tüketmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kantarcı, “Vücudumuzdaki toksinlerden arınmak ve obeziteyi engellemek için yeterince sıvı almalıyız. Obezite, böbrek sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Ayrıca, ilaç kullanan bireylerin ilaç atıklarını vücuttan atabilmek için yeterince sıvı tüketmeleri önemlidir. Günlük en az yarım litre su içmek, böbreklerin toksinleri atması ve düzgün çalışması için gereklidir. İdeal olarak, kilo başına 30 ml su tüketilmesi tavsiye edilir” şeklinde konuştu.

BÖBREK HASTALIKLARINDA EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRLERİ…

Böbrek hastalıklarının her yaşta ortaya çıkabileceğini ancak yaş ilerledikçe riskin arttığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, hastalıkla ilgili risk faktörleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“İnsülin direnci ve fazla kilo ile ilişkili olan tip 2 diyabet en yaygın sebeplerden biridir. Ayrıca, böbrek yetmezliğine yol açan bazı genetik hastalıklar da risk oluşturabilir. Özellikle genetik kökenli hastalıklar, doğumdan itibaren ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, bu faktörlerle birleşerek böbrek hastalığını tetikler ve idrarla protein kaybına neden olabilir. Ayrıca, zamanında fark edilmemiş veya yeterince tedavi edilmemiş böbrek taşları da hastalığın önemli nedenlerinden biridir. Böbreklerin süzme kapasitesi yaşla birlikte azaldığı için böbrek yetmezliği Riski artar.”

‘İLERİ EVRE BÖBREK YETMEZLİĞİNDE EN İDEAL TEDAVİ ORGAN NAKLİ’

İleri evre böbrek yetmezliği tedavisinde diyaliz ve böbrek nakli seçeneklerinin ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, tedavi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Hemodiyaliz ve periton diyaliz, böbrek fonksiyonlarının bir kısmını yerine getirirken, böbrek nakli tüm fonksiyonları geri kazandırır. Hemodiyalizde, kan cihaz aracılığıyla alınır, temizlenir ve hastaya geri verilir. Periton diyalizde ise hastanın karın boşluğuna özel bir sıvı verilir, bu sıvı bir süre bekletildikten sonra atıklarla birlikte geri alınır. Karın yapısına ve vücut hacmine göre sıvı miktarı ayarlanır. En ideal tedavi yöntemi böbrek naklidir, ancak uygun donör bulunana kadar diyaliz hayati bir rol oynar.”

KAYNAK: DHA

Related Posts

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Depresyona karşı ideal seks sayısı verildi: Bu sayının fazlası zarar…

Cinsel ilişki sıklığı ile depresif semptomlar arasındaki bağ incelendi ve depresyona mücadelede ideal olan sayı belirlendi.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.