Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Prof. Yeldan: Türkiye Finans Sermayesine Rant Aktarıp Krizden Çıkış Sağlıyor

Ekonomi uzmanı Prof. Yeldan, Türkiye’nin finans sermayesine rant aktararak krizden çıkışını sağladığını belirtti. Yerli ve uluslararası finans sermayesine yüksek arbitraj getirisi sunan programın Türkiye’yi cazip hale getirdiğini ifade eden Yeldan, programın asıl amacının istikrar sağlamak veya enflasyonu düşürmek olmadığını dile getirdi.

‘Şimşek İtiraf Etti’

Yeldan, Şimşek’in aslında açıkça itirafta bulunduğuna dikkat çekerek, AKP’nin finans sermayesinin en gözde partisi olduğunu vurguladı. Türkiye’de finans sermayesine aktarılan getirilere işaret eden Yeldan, faiz ve döviz kuru politikalarının bu getirilerin bir parçası olduğunu belirtti. Yeldan’a göre, Türkiye’nin finansal getirileri AKP döneminde yüzde 40 ila yüzde 50 seviyelerindeydi. Ancak son yıllarda bu oranın düştüğünü ifade etti.

  • Finans sermayesine kaynak aktarma programı
  • Yüksek faiz ve döviz kuru politikaları
  • İstikrar yaratmada zorluklar
  • Programın rasyonelliği tartışılıyor

Yeldan’a göre, Türkiye’nin halen yabancı sermaye için cazip olduğunu belirten Şimşek’in rasyonalitesi finans sermayesinin çıkarlarına hizmet etmektedir. Ancak, Yeldan’a göre bu durum Türkiye’nin enflasyonla, işsizlikle mücadele etmediği anlamına gelmektedir. Program, doğrudan finans sermayesine kaynak aktarma odaklıdır ve Türkiye’de stratejik büyüme veya kalkınma hedefleri içermemektedir.

Related Posts

Stellantis’ten dev gelir beklentisi! Yılın ilk yarısı için açıklanan rakam, 74,3 milyar avro

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yılın ilk yarısına ilişkin finansal bilgileri ve sevkiyat tahminlerini paylaşan Stellantis N.V’nin 2025’in ilk yarısında net gelirinin 74,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Yılın ilk 6 aylık …

1 satıp 31 almışlar!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda tasarruf” vurgusu yapılan Tasarruf ve Verimlilik Paketi uygulamada başarılı olamadı. Mayıs 2024’te açıklanan paket kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış ve ihtiyaç fazlası olan kamu …

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

ABD Rus petrolü alan ülkeleri uyardı: Yüzde 100 ek vergi yolda

ABD’den ikinci vergi tehdidi geldi. Hazine Bakanı Scott Bessent, Rusya’dan petrol ithal eden ülkelerin yüzde 100’e kadar ikinci gümrük vergisine tabi tutulacağını söyledi.

Endonezya Borsası’nda yükseliş sürüyor

Endonezya hisse senetleri Pazartesi günü öğle saatlerinde 67 puanlık, yani yüzde 0,9’luk bir artış göstererek 7.381 seviyesine ulaştı. Bu performansla borsa, üst üste 11. işlem gününde değer kazandı ve 12 Aralık 2024 tarihinden bu yana görülen en …

İslam Memiş ‘Artık bitti’ dedi, altında neler olacağını açıkladı!

Yatırım araçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, kripto paradan gümüşe, altına kadar yatırımcıların merak ettiği sorulara ceevap verdi. Gündeme Dair Her Şey adlı Youtube kanalının yayınına katılan …