Piyasalar enflasyonun yükselmesini bekliyor: Ortadoğu’daki gerilim Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

İsrail ve İran Arasındaki Gerilim Enerji Piyasalarını Sallıyor

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılar sonrasında başlayan çatışmalar, küresel enerji piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD’nin de müdahil olmasıyla birlikte Hürmüz Boğazı’nın kapanma olasılığı gündeme geldi ve bu durum petrol fiyatlarında ciddi yükselişlere neden olabileceği endişesini beraberinde getirdi. Bu gelişmeler, sadece Türkiye değil, birçok ülkenin ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Petrolde Artan Fiyatlar Türkiye’yi Nasıl Etkiliyor?

Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıttan gıdaya, sanayiden turizme kadar birçok sektörde fiyat yükselişlerine sebep olabilir. Türkiye’de akaryakıt fiyatları, Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ve döviz kuru baz alınarak belirleniyor. Dolayısıyla, küresel fiyat değişiklikleri Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Enflasyon Üzerindeki Etkileri

Türkiye’de kullanılan akaryakıtın büyük bir kısmını motorin oluştururken, enflasyondaki akaryakıtın ağırlığı yaklaşık yüzde 3,33’tür. Dolayısıyla, akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 10’luk bir artış, enflasyona yaklaşık yüzde 0,33 doğrudan etki yapacaktır.

Haziran ayı başından bu yana Brent petrol fiyatlarında yüzde 20’yi aşan bir artış gözlendi. Aynı dönemde Türkiye’de benzine yüzde 9,8, motorine ise yüzde 18,5 oranında zam yapıldı. Son motorin indirimiyle birlikte zam oranı yüzde 14,5’e geriledi. Türkiye’de tüketilen akaryakıtın çoğunluğunu oluşturan motorin fiyatlarındaki artışların enflasyon üzerindeki etkisi oldukça büyük.

Akaryakıt zamlarının taşıma maliyetlerindeki artışla birlikte gıda, turizm ve sanayi gibi birçok sektöre dolaylı etkileri de bulunmaktadır.

Faiz Kararlarına Etkisi

Enflasyondaki artış riskleri, para politikasında belirsizlikler yaratıyor. TCMB daha önce dış etkilere vurgu yaparak enflasyon konusundaki düşüncelerini paylaşmıştı. Ancak petrol fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon riski, faiz indirimi beklentilerini ertelemesine neden olabilir.

Citi Bank’ın analizine göre, ekonomik bir şok yaşanmadığı sürece temmuz ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentisi vardı. Ancak Hürmüz Boğazı’ndan kaynaklanan riskler bu beklentiyi zayıflatmaktadır.

Related Posts

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

Sağlık çalışanlarına özel avantajlı konut imkanı tanıtıldı

Sağlık Çalışanları Spor Kulübü ve bir inşaat firması iş birliğiyle düzenlenen Casaba Voyage Konut Projesi Lansmanında üyeleriyle bir araya geldi. Lansmanda, sağlık emekçilerine özel indirim ve öncelik avantajları kamuoyuna duyuruldu. Etkinlikte …

Bakan Bayraktar: 2035’e kadar 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Bakan Bayraktar: 2035’e kadar 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …