OPEC+’ın üretimi artırma hamlesinin ardından petrolde yeni tahmin

OPEC+ Ülkeleri Petrol Üretimini Artırma Kararı Aldı

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan sekiz OPEC+ üyesi ülke, 31 Mayıs’ta aldığı kararla temmuzda petrol üretimini bir önceki aya göre günlük 411 bin varil artırma yönünde adım attı. Grup, küresel ekonomik görünümün istikrarlı seyrettiği ve düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa temellerine işaret ettiği gerekçesiyle üretim artışına gitti. Ancak karar, halihazırda devam eden küresel petrol talebine ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.

OPEC’in nisan ayı petrol piyasası raporuna göre, bu yıl küresel petrol talebi artış tahmini aşağı yönlü revize edildi. Talebin, geçen yıla kıyasla günlük yaklaşık 1,3 milyon varil artarak 105 milyon varil seviyesine ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, talep görünümünün zayıf seyretmesi ve OPEC+ ülkelerinin üretim artışlarına devam etmesi durumunda petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceğini belirtiyor.

Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, arz-talep dengesizliklerine dikkat çekerek, OPEC+ üyelerinin üretime ek varil sağlamasının piyasa açısından anlaşılması güç bir hamle olduğunu söylüyor. Rizvi, risklerin hala aşağı yönlü olduğunu ve piyasaların OPEC+ üretim artışını dengeleyeceği konusunda belirsiz olduğunu vurgulayarak, petrol fiyatlarının yakında 50 doların altına inebileceğini ifade ediyor.

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli ise düşük petrol fiyatlarının ABD’deki kaya petrolü üreticileri için risk oluşturduğunu dile getiriyor. ABD’nin sondaj kule sayısında düşüş yaşanmasının da bu durumu desteklediğini belirten Barkeshli, piyasa katılımcılarının geniş resme odaklanması gerektiğini vurguluyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri politikasının uluslararası petrol piyasalarını etkilediğini ifade eden Barkeshli, Euro Bölgesi’nin politikaları, Çin ve Hindistan’ın büyüme görünümü ile petrol tüketiminin önemli alanlar olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Stellantis’ten dev gelir beklentisi! Yılın ilk yarısı için açıklanan rakam, 74,3 milyar avro

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yılın ilk yarısına ilişkin finansal bilgileri ve sevkiyat tahminlerini paylaşan Stellantis N.V’nin 2025’in ilk yarısında net gelirinin 74,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Yılın ilk 6 aylık …

1 satıp 31 almışlar!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda tasarruf” vurgusu yapılan Tasarruf ve Verimlilik Paketi uygulamada başarılı olamadı. Mayıs 2024’te açıklanan paket kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış ve ihtiyaç fazlası olan kamu …

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

ABD Rus petrolü alan ülkeleri uyardı: Yüzde 100 ek vergi yolda

ABD’den ikinci vergi tehdidi geldi. Hazine Bakanı Scott Bessent, Rusya’dan petrol ithal eden ülkelerin yüzde 100’e kadar ikinci gümrük vergisine tabi tutulacağını söyledi.

Endonezya Borsası’nda yükseliş sürüyor

Endonezya hisse senetleri Pazartesi günü öğle saatlerinde 67 puanlık, yani yüzde 0,9’luk bir artış göstererek 7.381 seviyesine ulaştı. Bu performansla borsa, üst üste 11. işlem gününde değer kazandı ve 12 Aralık 2024 tarihinden bu yana görülen en …

İslam Memiş ‘Artık bitti’ dedi, altında neler olacağını açıkladı!

Yatırım araçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, kripto paradan gümüşe, altına kadar yatırımcıların merak ettiği sorulara ceevap verdi. Gündeme Dair Her Şey adlı Youtube kanalının yayınına katılan …