İngiliz hükümeti göçmenlere GPS (Küresel Konumlama Sistemi) takip aygıtı takacak.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, elektronik izleme denemesiyle, göçmenlerle nizamlı temasın sürdürüleceği ve göçmenlik merkezlerinde kefaletle özgür bırakılanların kaçının kaçtığına dair data toplanacağı bildirildi.
GPS aygıtı takılan göçmenler, sokağa çıkma yasağına tabi tutulabilecek, belli yerlerden men edilebilecek ve buna uymadıkları takdirde göçmenlerin gözaltına alınmaları yahut kovuşturulmaları kelam konusu olabilecek.
Pilot uygulamadan kaç kişinin etkileneceği şimdi belirli değil.
BAŞBAKAN JOHNSON UYGULAMAYI SAVUNDU
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da kelam konusu programı savunarak, ülkeye giren göçmenlerin sistemden kaybolmamasının kıymetli olduğu açıklamasında bulundu.
Johnson, İngiltere’nin “çok misafirperver bir ülke” olduğunu öne sürerek, “Bununla gurur duyuyorum lakin beşerler buraya yasa dışı yollardan geldiklerinde, kanunları çiğnediklerinde bu ayrımı yapmamız kıymetli. Ruanda siyasetimizle yaptığımız şey bu.” sözünü kullandı.
“SUÇLU MUAMELESİ YAPILIYOR”
Mülteci Kurulu (Refugee Council) Lideri Enver Solomon ise hususa ait BBC’ye yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin, savaş, kan ve zulümden kaçan insanlara hatalı muamelesi yapmasının ‘dehşet verici’ olduğunu söyledi.
Solomon, “Bu acımasız ve cezalandırıcı yaklaşım, sadece çok savunmasız insanlara merhamet göstermemekle kalmaz, birebir vakitte, İngiltere’de umutsuzca güvenlik arayanları caydırmada da bu yaklaşımın hiçbir tesiri olmaz” dedi.
Mülteci ve sığınmacılara yönelik dayanışma çalışmaları yürüten Care4Calais isimli yardım örgütünün kurucusu Clare Moseley de şunları kaydetti:
“Bence bu çok yakışıksız bir uygulama. Mülteciler genel olarak kaçmazlar. Kaçtıklarını gösteren hiçbir bilgi yok, asla yapmadılar. Sığınma talebinde bulunmak için buradalar, öyleyse neden yapsınlar? Hatalı değiller, mağdurlar. Hükümetin mültecileri hatalı sayması, temelde kurbanları suçlamaktan diğer bir şey değil.”