Google’den yapay zeka devrimi! Chrome ve Android’le ilgili önemli gelişme

Google’un Android ve Chrome Platformları İçin Yapay Zeka ve Erişilebilirlik Yenilikleri

Google, teknoloji dünyasında yeni yapay zeka ve erişilebilirlik özellikleriyle dikkat çekiyor. Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nde duyurulan güncelleme, Android 15 ve sonraki sürümleri için ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da İngilizce dil desteğiyle sunuldu.

Özellikle görme ve işitme engelli kullanıcılar için geliştirilen yenilikler, dijital deneyimi baştan sona dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu güncellemenin en dikkat çekici özelliği ise Android’in ekran okuyucusu TalkBack’in Gemini AI modeliyle güçlendirilmiş olması.

Geçen yıl yapılan entegrasyon, alternatif metin olmayan görseller için AI tabanlı açıklamalar sunarak görme engelli kullanıcılara destek sağladı. Şimdi ise kullanıcılar, görseller ve ekran içeriği hakkında interaktif bir deneyim yaşayabiliyor. Örneğin, sosyal medya uygulamalarında bir görseli analiz ederek detaylı bilgiler alabiliyorlar.

Google, Android’in gerçek zamanlı altyazı özelliği Expressive Captions’ı da güncelledi. Artık konuşmanın metin haline dönüştürülmesinin ötesine geçen bu özellik, işitme engelli kullanıcıların iletişimde daha fazla bağlam elde etmesini sağlıyor.

Ayrıca, Chrome tarayıcısındaki erişilebilirlik çıtasını yükselten Google, taranmış PDF’lerin otomatik olarak tanınmasına olanak tanıdı. Böylece kullanıcılar, ekran okuyucularla etkileşime geçebilir ve metni dinleyebilir hale geldiler.

Google’ın erişilebilirlik çabaları sadece kullanıcı odaklı yeniliklerle sınırlı kalmıyor. Project Euphonia adlı girişim, standart dışı konuşma örüntülerine sahip bireyler için konuşma tanıma teknolojilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Uzmanlar, teknolojinin daha fazla dil ve bölgeye yayılması gerektiğini vurgularken, Google ise AI teknolojilerindeki gelişmelerle erişilebilirlik özelliklerini genişletmeyi planlıyor. Bu yeniliklerle Google, dijital dünyada engelleri kaldırma yolunda kararlı adımlar atıyor ve liderliğini pekiştiriyor.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Milli okçulardan bronz madalya

Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Okçuluk Dünya Kupası’nın 2. ayağında yarışan Makaralı Yay Kadın Milli Takımı, bronz madalya kazandı.

İki kişilik YouTube Premium üyeliği yolda!

YouTube, Premium abonelik sistemine yeni bir seçenek eklemek için kolları sıvadı. Şirket, Hindistan, Fransa, Hong Kong ve Tayvan’da iki kişilik yeni bir Premium planı test etmeye başladı. Bu yeni abonelik modeli, tıpkı Spotify’ın Duo planı gibi, aynı evde yaşayan iki kişinin tek bir üyelik üzerinden Premium ayrıcalıklarından faydalanmasını sağlıyor.

Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.