Enflasyonla kendi ayağımıza sıktık

Hazır Giyim Sektöründe Değişim ve Zorluklar

Son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişilik istihdamını kaybeden ve konkordato haberleriyle gündeme gelen hazır giyim sektörü, 2026’yı kayıp yıl olarak değerlendiriyor. Ancak çıkış arayışlarındaki gözlerin çevrildiği ABD pazarı, yüksek enflasyon ve maliyetler nedeniyle kaybedildi. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin ölçek ve altyapı olarak, Çin’den ayrılmak isteyen üreticiler için aranılan bir profil olmasına rağmen, markaların üretimlerini Mısır’a taşımayı tercih ettiğini belirtiyor.

‘TÜRKİYE UÇARDI’

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, Türkiye’de üretim arayışının maliyet ve enflasyon engeline takıldığını belirterek durumu şu şekilde özetliyor: 2005 yılında kotalar kalktığında, ABD’li alıcılar Çin müşterisi oldu. Şimdi yeni alıcılar Türkiye’yi tanımıyorlar. Enflasyon ve pahalılık sorunları nedeniyle Türkiye’ye gelip Türk şirketlerinden üretimlerini Mısır’a taşımalarını istiyorlar. Enflasyonla mücadele nedeniyle zor durumdayız. Altan ayrıca, Çin’den ayrılmak isteyen diğer ülkelerin Türkiye’yi potansiyel bir üretim yeri olarak gördüğünü ve Türkiye’nin avantajlı bir konumda olduğunu belirtiyor.

Eski Firmalar Kapatıyor ve Çekiliyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Eş Başkanı Ümit Özüren, aile işletmeleri şeklinde büyüyüp güçlenen hazır giyim üreticilerinin artan maliyetler yüzünden sektörden çekilmeye başladığını ifade ediyor. Özüren, sektörde gelecek görmeyen firmaların kendi sermayeleriyle işçilerinin haklarını ödeyerek sektörden ayrıldığına dikkat çekiyor.

10 Milyar Dolarlık Üretim Kapasitesi Atıl Durumda

Özüren, sektörün son 3 yılda 4 milyar dolarlık ihracat, 2 milyar dolarlık iç pazar ve ilave yatırım potansiyeliyle 10 milyar dolarlık bir kapasite kaybı yaşadığını belirtiyor. Ayrıca son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişinin sektörden ayrıldığını aktarıyor. Özüren, sektör için umudun 2026’ya kadar ertelendiğini ve Avrupa’da satılık pek çok markanın olduğunu, devlet teşvikleriyle oluşturulacak ortak girişim gruplarının sektöre yeni bir ivme kazandırabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

Sağlık çalışanlarına özel avantajlı konut imkanı tanıtıldı

Sağlık Çalışanları Spor Kulübü ve bir inşaat firması iş birliğiyle düzenlenen Casaba Voyage Konut Projesi Lansmanında üyeleriyle bir araya geldi. Lansmanda, sağlık emekçilerine özel indirim ve öncelik avantajları kamuoyuna duyuruldu. Etkinlikte …

Bakan Bayraktar: 2035’e kadar 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Bakan Bayraktar: 2035’e kadar 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …