En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Haloferax volcanii Mikrobu, Basınca Maruz Kaldığında Tek Hücreden Çok Hücreli Dokuya Dönüşebiliyor

Dünyanın en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrop, baskı altında kaldığında vücudunun bir kısmını çok hücreli bir dokuya dönüştürme yeteneğiyle dikkat çekti.

sciencealert.com’da yer alan habere göre bu olağanüstü keşfi, Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados’un liderliğindeki uluslararası bir ekip gerçekleştirdi. Ekip, “Klonal çok hücreliliğin ortaya çıkışı kritik bir evrimsel dönüm noktasıdır” ifadesiyle bulgunun önemini vurguladı.

Haloferax volcanii, bakterilere benzeyen ancak ökaryotlarla daha fazla ortak noktası olan arkea grubunun bir üyesi.

Çok hücrelilik, ökaryotlarda yaygınken, bakterilerde nadir görülüyor ve bilindiği kadarıyla H. volcanii, bu sıçramayı yapan ikinci arkea olarak kayıtlara geçti.

Ölü Deniz ve Büyük Tuz Gölü gibi aşırı koşullarda hayatta kalan H. volcanii’nin, şekil değiştirme kabiliyetiyle bu ortamlara nasıl uyum sağladığı araştırıldı.

Fiziksel basınca maruz bırakıldığında, mikrobun tek hücreli yapısı daha karmaşık ve çok hücreli bir forma dönüşüyor. Araştırmada, yalnızca 10 kPa basınca maruz kalan tek bir H. volcanii hücresinin yaklaşık iki buçuk saat içinde düzleştiği ve daha yüksek basınçta çok hücreli dokular oluşturduğu gözlemlendi.

Elde edilen çok hücreli yapıların fiziksel özellikleri, hayvan hücrelerine benzeyen bir elastikiyet sergiliyor. Bu dokular, kama şeklinde düz hücreler ile daha uzun skutoid hücrelerden oluşuyor.

Skutoid hücreler, epitel dokularında bulunarak zar gerginliğini dengeleyen hücrelere benzer özellikler gösteriyor. Bu bulgu, skutoid hücrelerin evrimsel olarak düşündüğümüzden daha eski ve çok hücreliliğin temel unsurlarından biri olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma ekibinden Alex Bisson, arkelerin esnek ve mekanik uyarılara duyarlı hücre yapılarının, doğanın basit yapı taşlarından karmaşık özellikler oluşturma yeteneğini gözler önüne serdiğini belirtti. Çalışma, bilim dünyasında geniş yankı uyandırarak Cell Biology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

Araştırma, bireylerin günlük adım sayılarını artırarak hareketsiz yaşamın sağlığa zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

10 finalist takım Scratch Cup 2025’te yarıştı

Ulusal ölçekli teknoloji ve kodlama yarışması Scratch Cup, 21 Nisan’da gerçekleşti. Yarışmanın final etabında çocuklar, “Doğayı Koruyan Teknolojiler” temasıyla geliştirdikleri projeleri jüriyle paylaştı.

YouTube’dan 20. yıla özel güncelleme!

YouTube; ilk videonun yüklendiği 2005 yılından bu yana geçen 20 yılı, kullanıcılar için hazırladığı bir dizi yeni özellikle anıyor. Bu özellikler, ağırlıklı olarak YouTube TV ve YouTube Premium üyeleri için hazırlandı. YouTube, 20. yılına özel …

Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Mısır’ın görkemli tarihinin Paris’teki temsilcisi Luksor Dikilitaşı, üzerindeki karmaşık hiyerogliflerle binlerce yıldır gizemini koruyor. Ancak Mısır bilimci Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier’in sıra dışı incelemeleri, anıtta daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı gün yüzüne çıkardı.

Samsung, Galaxy S25 Edge’in fiyatını kendi sitesinde sızdırdı

Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S25 Edge henüz resmi olarak tanıtılmadan, fiyat etiketleri şirketin firmanın kendi web sitesinde paylaşıldı. Kanada’da yürütülen bir promosyon kampanyasının şartlar ve koşullar bölümünde ortaya çıkan bu bilgi …

En ucuz Tesla Model Y artık Türkiye’de!

Tesla, arkadan itişli ve şimdiye kadar sunulanlar arasında en uygun fiyatlı Model Y versiyonunu Türkiye’de satışa çıkardı. Yeni otomobil performans özelliklerinin yanı sıra kalite, konfor ve güvenlik unsurlarıyla da dikkat çekiyor. Peki neler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir