Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

Tamat kimin eseri? Peyami ve Ayşe hangi romanın kahramanı? 2025 AYT sorularının cevabı!

AYT soruları ve cevapları 22 Haziran Pazar günü düzenlenen oturumun tamamlanmasının ardından adaylar tarafından araştırılıyor. Tamat eseri ve Peyami ile Ayşe’nin hangi romanın kahramanları oldukları da araştırılan sorular arasında geliyor. Peki Tamat kimin eseri? Peyami ve Ayşe hangi romanın kahramanı? İşte ayrıntılar…

Bülent Arınç ve Gülten Kışanak’ın da konuşmacı olduğu “Barışın Yolunu Açmak” konferansı İstanbul’da

Kürt sorununda çözümün neresindeyiz? Sürecin barış ve demokrasiye evrilebilmesi için hangi ortak politikalar üretilmeli? Barışı kazanmak için hangi acil adımlar atılmalı? yapılması gereken hukuki ve idari düzenlemeler nelerdir?

LGS 2025 sınavına kaç kişi girecek? Liselere Geçiş Sistemi sınavına bu sene kaç aday başvurdu? LGS’ye girecek öğrenci sayısı…

LGS 2025 oturumuna girecek öğrenci sayısı merak ediliyor. Liselere Geçiş Sistemi sınavı bu Pazar (15 Haziran 2025) gerçekleştirilecek. Sözel ve sayısal olmak üzere iki oturumdan oluşan sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 62 bin 693 salonda, yurt dışında ise 13 sınav merkezinde, 13 okulda, 37 salonda gerçekleştirilecek. LGS sözel oturumu saat 09.30’da başlayacak ve Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soruyu yer alacak. Sınavın sabah oturumunda öğrencilere toplam 75 dakika süre tanınacak. LGS 2025 katılım sayısı da araştırılıyor. Peki LGS 2025 sınavına kaç kişi girecek? Liselere Geçiş Sistemi sınavına bu sene kaç aday başvurdu? İşte ayrıntılar…