Çocuklarda sessiz tehlike: Saatler içinde ölümcül olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Menenjit Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, menenjitin virüs, bakteri ve mantar kaynaklı mikroorganizmalar tarafından en sık nedenler arasında olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ahmet Güzel, bakteriyel menenjitin hızla ölümcül bir seyir gösterebileceğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti. İlkbahar ve sonbahar aylarında menenjit vakalarında artış olduğunu söyleyen Güzel, özellikle çocukluk çağındaki menenjit vakalarının toplu alanlarda hızla yayılabileceğini vurguladı.

‘Bakteriyel Menenjit En Tehlikelisi’

Menenjitin en riskli nedenlerinden birinin bakteriyel enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Çocuklarda menenjit vakaları genellikle ilkbahar ve sonbaharda meydana gelir. Bunların içinde bakteriyel olanlar daha ölümcül olabilir. Saatler içinde hayati risk oluşturabilirler. Ancak erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır” şeklinde konuştu.

Çocuklarda menenjitin yaş gruplarına göre farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Emme sorunu, sürekli ağlama gibi belirtiler bebeklerde dikkat çekerken; daha büyük çocuklarda baş ağrısı, ensede sertlik, yüksek ateş, ışığa hassasiyet gibi bulgular görülebilir. Bu belirtiler ciddiye alınmalıdır” diye uyardı.

‘Bulaşta Ortak Eşyalar Risk Yaratıyor’

Prof. Dr. Güzel, ortak kullanılan eşyaların enfeksiyon açısından büyük risk taşıdığını belirterek, “Çocukların kalem, silgi gibi nesneleri paylaşmaları ve hatta ağızlarına götürüp diğerlerine vermesi enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilir. Elektronik sigara gibi alışkanlıklar da gençlerde riski artırabilir” uyarısında bulundu.

Çocukların toplu alanlarda el hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Ateşi olan veya şüpheli belirtiler gösteren çocuklar okula ya da oyun alanlarına gönderilmemeli. Hasta bireylerin maske takması ve yakın temasın önlenmesi önemlidir. Ailelerin bu konuda duyarlı olması gerekmektedir” dedi.

‘En Güçlü Korunma Yöntemi Aşılama’

Prof. Dr. Güzel, menenjit riskine karşı en etkili korunma yönteminin aşılama olduğunu vurgulayarak, “Aşı, menenjit hastalığından korunmada en etkili silahtır. Çocukların menenjit aşılarını tam olarak yaptırmak, onları bu tehlikeli hastalıktan korumanın en etkili yoludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı.