“ABD demokrasisi Trump’tan sağ kurtulabilecek mi”

Trump’ın ABD Demokrasisi Üzerindeki Etkileri

Emeritus Ekonomi Profesörü Koichi Hamada’nın kaleme aldığı yazıda, Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde demokrasi krizini derinleştirdiği ve vurguladığı belirtiliyor. Ancak, Trump’ın iddia ettiği gibi otokrasi kaçınılmaz bir sonuç değil ve yetkisi aslında çok güçlü değil.

Amerika tarihinde ilk kez son 20 yılda halk oylamasını kazanan bir Cumhuriyetçi başkan olan Trump, ülkeyi derin bir bölünmeye sürüklemiştir. Ancak seçimlerde kullanılan Seçim Kurulu sistemi, Cumhuriyetçi başkan adaylarına avantaj sağlamış olsa da 2020 seçimlerinde Trump’ın bu avantajı aşamadığı görülmüştür.

Trump’ın karizmatik liderlik ve demagoji yetenekleri, seçmenlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Ancak Biden’ın seçimde elde ettiği başarılı sonuçlar, Trump’ın gücünün sınırlarını gözler önüne sermiştir. Ekonomik kriz sırasında Trump’ın aldığı kararlar ve KOVID-19 salgınına verdiği tepkiler, seçmenlerin gözünde onun başarısızlığını ortaya koymuştur.

Biden yönetimi, Trump dönemindeki karmaşayı temizlemeye çalışmış ve hem ekonomik toparlanmaya destek olmuş hem de pandemiye karşı etkili önlemler almıştır. Ancak bu süreçte enflasyon gibi ekonomik sorunlar da ortaya çıkmıştır.

Trump’ın popülist politikaları ve Biden’ın savunma pozisyonu arasındaki rekabet, ABD’nin demokrasisinin geleceği açısından belirleyici olabilir. Ancak Amerikalıların demokrasiyi savunma konusundaki kararlılığı, ülkenin geleceğini belirleyecek önemli bir faktördür. Politik arenada yaşanan bu değişimler, ABD’nin demokratik yapısını güçlendirme veya zayıflatma potansiyeline sahiptir.

Trump’ın zaferi, demokratik olmayan bir yönetim modeline doğru gitme riskini artırsa da Amerikan demokrasisinin sağlamlığı, bu tür tehlikelerle başa çıkma kapasitesine sahiptir. Gelecek dönemde, Amerika’nın demokratik değerleri ve kurumları üzerindeki baskılar ve tehditler karşısında nasıl bir tutum izleyeceği belirleyici olacaktır.

Related Posts

Soykırımcı İsrail’in Gazze’de bir eve ve bir grup Filistinliye yönelik saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin orta kesiminde bir eve ve cadde üzerinde toplanan Filistinlilere düzenlediği saldırıda en az 11 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Türkiye’yi sarsan 6 yaşındaki ‘gelin’ davasında şok gelişme

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, 6 yaşındayken Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirilip” cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada kritik bir gelişme yaşandı.

Hizbullah’tan İran’a tam destek! ‘Aynı siperdeyiz’

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e suikast önerisini sert sözlerle eleştirdi. Kasım, bu tehdidin yalnızca İran’a değil, tüm bölge halklarına yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti.

TEMA Vakfı’ndan, AKP’nin ‘Maden Kanunu Teklifi’ne tepki: ‘Büyük tehdit Meclis’te!’

Maden ve enerji projelerindeki izin süreçlerini kısaltarak enerji ve maden şirketlerinin talanı önündeki engelleri kaldıracak olan ‘süper izin’ yasası Meclise getirildi. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklife, TEMA Vakfı’ndan tepki geldi.

İsrail doğruladı: İran Hermes İHA’sını vurdu

İran, İsrail’e ait bir Hermes İHA’sını düşürdüğünü ve görüntülerini yayımladığını açıkladı. Bu, İran’ın ilk kez belgelediği başarılı hava savunması oldu. Ayrıca üç İHA’nın daha vurulduğu bildirildi. İran basını daha önce F-35 düşürdüğünü de öne sürmüştü.

İspanya’dan İsrail’e silah ambargosu çağrısı

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine İsrail’e silah ambargosu uygulama çağrısında bulundu.