ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlaması, başlatacağını belirttiği dünya ticaret savaşları planında Çin’e karşı adım atmaktan vazgeçmesi ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Uzmanlar, küresel ve yerel gelişmelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak Türkiye’nin önünde “tarihi fırsatlar” olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e uygulanacak gümrük vergileriyle ilgili 90 günlük ertelemeyi içeren yumuşama kararı piyasaları pozitif yönde etkiledi. Bu anlaşmanın ardından Çin’in ABD’ye uyguladığı tarife %125’ten %10’a, ABD’nin Çin’e uyguladığı tarife ise %145’ten %30’a düşürüldü.

İstanbul Ticaret Odası’ndan Vadeli İşlemler Uyarısı

Dünya genelindeki bu gelişmeler Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Çin pazarına ilişkin endişelerini dile getiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çinli firmaların TL cinsinden 60 aya kadar vadeli satış yaptığını, bu durum karşısında yerli üreticilerin rekabet edebilirliğini sorgulayarak ticaret savaşlarının sadece süper güçler arasında değil, küresel tedarik zinciri üzerinde de etkili olduğunu vurguladı.

Türkiye’den gelen iç dinamikler de bu dalgalanmalara eklendi. Terör örgütü PKK’nın aldığı karar ekonomik açıdan olumlu yorumlandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bu kararın “tarihi bir fırsat” olduğunu belirterek “Bu süreç başarılı bir şekilde ilerlerse güvenlik harcamalarından yatırıma ve üretime kaynak aktarılarak ihracat hedefimiz olan ilk 10 ülke arasına daha hızlı bir şekilde girebiliriz” dedi.

Ekonomist Cem Başlevent ise piyasaların son dönemdeki gerginlikten sonra “olumlu bir dönüş için bir bahane arandığını” dile getirerek, Çin-ABD gelişmeleri, PKK’nın fesih kararı ve Rusya-Ukrayna’nın İstanbul’da buluşması gibi faktörlerin kombinasyonunun bu bahane olduğunu ifade etti.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım da sürecin Türkiye ekonomisi için önemli bir dönemin başlangıcı olabileceğini belirtti. Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran ise ABD ve Çin’in tarife indirimi kararını değerlendirerek “Bu 90 günlük süreç şirketlerin yeni düzene hazırlanması için bir fırsat olabilir, ancak yeni tarife artışları da olabilir. Türkiye, sadece kısa vadedeki dalgalanmalara değil, uzun vadede üretim ve rekabet gücüne odaklanmalıdır” dedi.

Related Posts

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Taşıt kredisinde tablo güncellendi… Araç sahibi olmak isteyenler dikkat!

Araba alabilmek mevcut yaşam koşullar sebebiyle araba sahibi olmak da vatandaşların ihtiyaçlarından biri haline geldi ancak değişen ekonomik dengeler sebebiyle birikiminizle araba veya ev alabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle …

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

Bugün kayıt yaptırmayan sürücülere ceza kesilecek

Akaryakıt alımında plaka bilgisi otomatik olarak iletilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt süresi bugün sona eriyor. Süreyi kaçıranlara ağır cezalar yolda.

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.