ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlaması, başlatacağını belirttiği dünya ticaret savaşları planında Çin’e karşı adım atmaktan vazgeçmesi ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Uzmanlar, küresel ve yerel gelişmelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak Türkiye’nin önünde “tarihi fırsatlar” olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e uygulanacak gümrük vergileriyle ilgili 90 günlük ertelemeyi içeren yumuşama kararı piyasaları pozitif yönde etkiledi. Bu anlaşmanın ardından Çin’in ABD’ye uyguladığı tarife %125’ten %10’a, ABD’nin Çin’e uyguladığı tarife ise %145’ten %30’a düşürüldü.

İstanbul Ticaret Odası’ndan Vadeli İşlemler Uyarısı

Dünya genelindeki bu gelişmeler Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Çin pazarına ilişkin endişelerini dile getiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çinli firmaların TL cinsinden 60 aya kadar vadeli satış yaptığını, bu durum karşısında yerli üreticilerin rekabet edebilirliğini sorgulayarak ticaret savaşlarının sadece süper güçler arasında değil, küresel tedarik zinciri üzerinde de etkili olduğunu vurguladı.

Türkiye’den gelen iç dinamikler de bu dalgalanmalara eklendi. Terör örgütü PKK’nın aldığı karar ekonomik açıdan olumlu yorumlandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bu kararın “tarihi bir fırsat” olduğunu belirterek “Bu süreç başarılı bir şekilde ilerlerse güvenlik harcamalarından yatırıma ve üretime kaynak aktarılarak ihracat hedefimiz olan ilk 10 ülke arasına daha hızlı bir şekilde girebiliriz” dedi.

Ekonomist Cem Başlevent ise piyasaların son dönemdeki gerginlikten sonra “olumlu bir dönüş için bir bahane arandığını” dile getirerek, Çin-ABD gelişmeleri, PKK’nın fesih kararı ve Rusya-Ukrayna’nın İstanbul’da buluşması gibi faktörlerin kombinasyonunun bu bahane olduğunu ifade etti.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım da sürecin Türkiye ekonomisi için önemli bir dönemin başlangıcı olabileceğini belirtti. Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran ise ABD ve Çin’in tarife indirimi kararını değerlendirerek “Bu 90 günlük süreç şirketlerin yeni düzene hazırlanması için bir fırsat olabilir, ancak yeni tarife artışları da olabilir. Türkiye, sadece kısa vadedeki dalgalanmalara değil, uzun vadede üretim ve rekabet gücüne odaklanmalıdır” dedi.

Related Posts

Malezya perakende satışlarında olumlu seyir hakim

Malezya İstatistik Dairesi tarafından yayımlanan verilere göre, ülkenin perakende satışları 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 arttı. Bu oran, Şubat ayındaki yüzde 5,7’lik revize edilen artışın üzerinde gerçekleşti …

Küresel piyasalar ABD ve Çin iyimserliği

Küresel piyasalar, ABD ve Çin’in karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak düşürme konusunda anlaşmasının etkisiyle pozitif bir seyir izlerken, gözler bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Konut fiyatlarında rekor artış: İstanbul’un en pahalı mahalleleri açıklandı

2020 yılında yaşanan pandemi sonrasında Türkiye’de konut fiyatlarının yükselişleri hız kesmeden devam ediyor. Dünyanın bir çok şehrini geride bırakarak rekor seviyelere ulaştı.

CHP’yi kamikazeye hazırlıyorlar

Türkiye tarihi süreçlerden geçiyor. Terörsüz Türkiye hedefinde çok önemli bir eşikteyiz. Bugün-yarın PKK’nın fesih kararı açıklanacak. Suriye’de halk devrimi gerçekleşti, İsrail 1,5 yıldır katliamlarına devam ediyor. Hindistan-Pakistan savaşın eşiğinde, Rusya-Ukrayna meselesi kördüğüm, ABD ve İsrail, İran’a yönelik tehditlerini artırarak sürdürüyor. Avrupa’da Trump korkusu, Çin-ABD arasında ticaret savaşları tüm gerilimiyle sürüyor. Tüm bu konular Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Türkiye,

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir