‘Ödeme sistemlerinde potansiyel yüksek’

Ödeme Sistemleri Zirvesi Güçlü İşbirliği ve Kapasite Gelişimi İçin Düzenlendi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen ‘Ödeme Sistemleri Zirvesi’, bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi ve sektörel kapasitenin geliştirilmesi hedefiyle gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan isimlerden biri de Çakar oldu. Çakar, ödeme sistemlerinin ekonominin parasallaşması ve finansal sektörle bütünleşmesi için hayati bir rol oynadığını vurgulayarak, “Ödeme sistemleri, finansal istikrarın temel taşlarından biridir. Güvenilir bir ekonominin olmazsa olmazlarından biri de paranın güvenilirliğidir. Bu güven, paranın değişim fonksiyonunu yerine getirme kabiliyetiyle ilişkilidir ve yerel ile küresel ticaretin devamlılığı için hayati bir öneme sahiptir” dedi.

Çakar, gelecekte ödeme sistemlerinin teknolojik inovasyonlar, değişen tüketici beklentileri, düzenleyici çerçeveler ve rekabet gibi faktörler tarafından şekilleneceğini ifade etti. Gelecek döneme dair beklentilerini şu şekilde sıraladı: Nakit kullanımının azalması ve dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, FAST gibi sistemlerin küresel çapta benimsenmesi, akıllı telefonlar ve mobil uygulamaların ödeme süreçlerinde daha etkin rol oynaması, biyometrik teknolojilerin ödeme süreçlerinde daha yaygın hale gelmesi, veri paylaşımı ve API entegrasyonlarının genişlemesi, dijital paraların kullanımının yaygınlaşması ve güvenli ödeme altyapılarının kritik hale gelmesi.

Öncelik Siber Güvenlik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da zirvede yer aldı. Karahan, finansal sistemin güvenliği ve sürekliliği açısından siber güvenliğin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, Merkez Bankası’nın siber güvenlik konusundaki önceliklerini ve teknolojik altyapı yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı. “Siber güvenlik bizim açımızdan ayrı bir öneme sahip” diyen Karahan, olası saldırılara karşı bankanın iç sistemlerinde hızla müdahale edebilme kabiliyetine sahip olduklarını belirterek, “Merkez Bankası, iç sistemlerinde herhangi bir probleme karşı bir saat içinde müdahale edebilme kapasitesine sahiptir” dedi. Karahan, olası kriz durumlarına karşı çok katmanlı bir hazırlık stratejisi izlediklerini ve riskleri dağıtmak için yedekleme yöntemlerine başvurduklarını belirtti. Ayrıca, döviz ve repo piyasalarında siber saldırıların yanı sıra doğal afet gibi diğer olası kriz durumlarına karşı da hazırlıklı olduklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar mayısta düştü

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar mayıs ayında önceki aya göre yüzde 0,7 geriledi.

Yatırımcılar Trump’ın gümrük vergisi son tarihine duyarsız

Küresel yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba günü açıklayacağı ticaret tarifeleri son tarihine oldukça ilgisiz ve halihazırda fiyatlandığına inandıkları bir dizi olumlu senaryoya hazırlıklı giriyor.

Piyasa durgun: Emekli ve asgari ücretli bu parayla pazara gelebilir mi?

Van’da ikinci el otomobil pazarına araçlarını satmak için akın eden vatandaşlar alıcı bulamamaktan, alıcılar ise fiyatların pahalı olmasından yakındı. Bir vatandaş, “Van’da zaten piyasa çok kötü. Tamamen batmış bir durumda. Hükümetin de bize yaptığı …

Bakan yardımcısı hedef göstermişti! Spotify: İncelemenin kapsamına dair bilgi sahibi değiliz

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, tarafından hedef gösterilmişti. Uygulamanın “dini ve milli değerleri ihlal ettiğini” iddia eden Mumcu adli süreç başlatılmasını istemişti. Bu …

Bir sigara grubuna daha zam geldi…

ÖTV artışını etkileyecek ikinci altı aylık enflasyon rakamlarının ardından bugün bir sigara grubuna daha zam yapıldı. Zamlı tarife 5 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …