Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi


Akçaabat ilçe Belediyesi ve KTÜ arasında yapılan anlaşma kapsamında gerçekleştirilen ‘Akçaabat’ta yetiştirilen Aronya meyvesinin glisemik etkilerinin invivo olarak incelenmesi’ adlı bilimsel çalışma tamamlandı.


KTÜ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İLAFAR) 4 aylık bir süre boyunca gerçekleştirilen araştırmada, Akçaabat bölgesinde yetiştirilen aronya meyvesinin glisemik etkileri bilimsel yöntemlerle değerlendirildi. İlk iki aşamada, aronyanın farelerde akut kan şekeri yüksekliği ve deneysel diyabet modelleri üzerindeki etkileri incelendi. Üçüncü aşamada ise piyasada sıkça bulunan ticari meyve suları ile Akçaabat’ta yetiştirilen aronya meyve suyunun kan şekeri üzerindeki etkileri karşılaştırıldı.


Araştırma sonucunda, aronya meyve suyunun yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen kan şekerini yükseltmediği ve ticari meyve sularına göre daha kontrollü bir glisemik yanıt oluşturduğu belirlendi. Bu bulgular, aronyanın diyabet riski taşıyan kişiler için metabolik açıdan daha avantajlı bir seçenek olabileceğini gösterdi. Ayrıca, aronyanın sadece yüksek antioksidan içeriği ile değil, aynı zamanda kan şekeri üzerindeki dengeli etkisiyle de dikkat çektiği vurgulandı.


Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, çalışma hakkında bilgi verirken, “Akçaabat Belediyesi olarak altyapı projeleriyle birlikte tarım ve sağlık alanındaki projelere de önem veriyoruz. Son yıllarda yerel tarım ürünlerimizin bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi, üreticilerin desteklenmesi ve bu ürünlerin bilimsel açıdan incelenmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Aronya gibi değerli tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması, alternatif tarımın teşvik edilmesi ve sağlıklı yaşamın desteklenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Aronya meyvesinin Akçaabat’ta üretimini artırmak için üreticilere teşvikler sağladık ve Karadeniz Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaparak ürünün sağlık açısından etkilerini araştırdık. Yapılan çalışma sonucunda, aronya meyvesinin yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen kan şekerini artırmadığı ve ticari meyve sularına göre daha dengeleyici bir glisemik profille geldiği ortaya çıktı. Doğru ürünün doğru şekilde işlenmesiyle sağlıklı ve ekonomik değeri yüksek alternatifler elde edilebileceği açıkça görülmektedir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.