Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak İltihabı ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kulak iltihabı, su teması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olup, uzmanlar yanlış temizleme alışkanlıklarına dikkat çekiyor.

Dış kulak iltihabı olarak da bilinen Otitis Eksterna, kulak yolunun derisinin iltihaplanması sonucu meydana gelir. Genellikle bakteri veya mantar kaynaklı olan bu enfeksiyon, su ile temasın yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkar. Deniz veya havuzda yeterince temizlenmemiş suya maruz kalmak, duş sırasında suyun kulağa kaçması, bakteri ve mantarların çoğalmasına yol açar. Ayrıca, yanlış kulak temizleme alışkanlıkları da kulakları tahriş edebilir ve iltihaba davetiye çıkarabilir.

Kulak İltihabının Belirtileri

  • Dış kulak yolunda kızarıklık ve ağrı
  • Akıntı
  • Kaşıntı
  • Dokunmaya karşı hassasiyet
  • Şişlik
  • İşitme zorlukları
  • Kulak çınlaması

Kulak İltihabı Tedavisi

Tedavi, genellikle lokal antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılarak yapılır. Ayrıca, su temasından kaçınılması da önemli bir adımdır. Antibiyotik tedavisi gerekebilir ve hastalık genellikle 10 gün içinde iyileşir. Ancak, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini ve ilerleyen durumlarda daha büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Önlemler:

  • Emin değilseniz önlem alın: Yüzüyorsanız, kulağınıza su kaçmasını önlemek için yüzücü bonesi veya kulak tıkacı kullanabilirsiniz.
  • Iyice kurulayın: Duş veya yüzme sonrası kulaklarınızı iyice kurulayın.
  • Sert cisimlerle temizlemeyin: Kulak içi temizliğinde pamuklu çubuklar kullanmayın. Bu, sorunu daha da kötüleştirebilir.
  • Kontrollerinizi aksatmayın: Düzenli doktor kontrolü, olası sorunları erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Herkese sağlıklı kulaklar dileriz! (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.