Asgariye ara zam zorunluluk oldu

Türkiye’de Enflasyon ve Yükselen Yaşam Maliyetleri Dar Gelirli Kesimleri Zorluyor

Türkiye’de enflasyonun ve artan yaşam maliyetlerinin etkisi özellikle dar ve sabit gelirli kesimler üzerinde giderek artıyor. Büyükşehirlerde konut giderleri 25 bin lirayı aşarken, 22 bin 104 lira maaş alan bir işçi bile kirasını ödeyemeyecek duruma geliyor. Mutfak giderleri gibi zorunlu harcamalar da cep yakıyor. Gıda enflasyonu da dar gelirli insanların sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimini zorlaştırıyor.

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin açıklamasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık minimum gıda harcaması 23 bin 615 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 81 bin 686 TL olarak belirlendi. Bu durum, asgari ücretin açlık sınırının 1.511 lira altında olduğunu gösteriyor. Hatta evde iki asgari ücretli bile olsa, toplam gelir yoksulluk sınırının neredeyse yarısına denk geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücretle İlgili Ara Zam Yapılmasının Erken Olduğunu Dile Getirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mayıs ayında yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili bir ara zamın erken olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada asgari ücretin erimesi ve enflasyonun artması nedeniyle ara zam talebinde bulundu. Özel, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ilk dört ayda asgari ücretin yüzde 14’lük enflasyonla 3 bin liradan fazla eridiğini belirtti. Özel, enflasyonun devam etmesi halinde bu erimenin 4 bin 500 lirayı geçeceğini dile getirdi.

Geçen Yıl da Benzer Durum Yaşanmıştı

Geçmiş yıllarda asgari ücrete temmuz aylarında ara zam yapılmıştı, ancak 2024’te enflasyonun hızla yükselmesine rağmen bir ara zam uygulanmadı. 2025 yılında ise asgari ücrete yüzde 30’luk bir zam yapıldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da emekçilerin maaşlara ve asgari ücrete ilişkin artış taleplerini dile getirdi.

Related Posts

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Taşıt kredisinde tablo güncellendi… Araç sahibi olmak isteyenler dikkat!

Araba alabilmek mevcut yaşam koşullar sebebiyle araba sahibi olmak da vatandaşların ihtiyaçlarından biri haline geldi ancak değişen ekonomik dengeler sebebiyle birikiminizle araba veya ev alabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle …

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

Bugün kayıt yaptırmayan sürücülere ceza kesilecek

Akaryakıt alımında plaka bilgisi otomatik olarak iletilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt süresi bugün sona eriyor. Süreyi kaçıranlara ağır cezalar yolda.

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.