ABD ve Ukrayna Arasında Kritik Anlaşma: Madenler Karşılığı Ortaklık

ABD ve Ukrayna Arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmzalandı

ABD Hazine Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması imzalandığını duyurdu. Anlaşma, bugüne kadar verilen askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacak.

Açıklamaya göre, bugün imzalanan anlaşma ile “ABD-Ukrayna Yeniden Yapılandırma Yatırım Fonu” kurulacak ve ortaklık daha da ilerletilecek.

Rusya’nın geniş çaplı işgali sonrasında ABD’nin Ukrayna’nın savunmasına sağladığı önemli maddi ve mali desteğe vurgu yapılırken, “Bu ekonomik ortaklık iki ülkeyi, ortak varlıklarımızın, yeteneklerimizin ve kabiliyetlerimizin Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasını hızlandırmasını sağlamak üzere birlikte çalışmak ve yatırım yapmak üzere konumlandırmaktadır” denildi.

Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Başkanı Donald Trump’ın liderliğinde Hazine Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’nun (DFC), program yönetimini tamamlayarak Ukrayna ile bu önemli ortaklığı ilerletmeye devam edeceğini belirtti.

Trump yönetiminin uzun vadede özgür, egemen ve müreffeh bir Ukrayna’yı merkeze alan bir barış süreci için çalışmalarına değinen Bessent, “Bu anlaşma Rusya’ya, Trump yönetiminin uzun vadede özgür, egemen ve müreffeh bir Ukrayna’yı merkeze alan bir barış sürecine bağlı olduğunu açıkça göstermektedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bessent, Rusya’nın savaşını finanse eden ya da buna tedarik sağlayan hiçbir devlet ya da kişinin Ukrayna’nın yeniden inşasından faydalanmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Anlaşmanın, bugüne kadar verilen askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacağı belirtildi.

Hazine Bakanı Bessent, dünkü açıklamasında iki ülke arasındaki anlaşmanın gün içinde imzalanmasını beklediğini ifade etmişti.

Related Posts

Petrol fiyatları dibi gördü: Brent 61 doların altına yaklaştı

Küresel arz fazlası endişeleri ve ABD-Çin ticaret gerilimi petrol piyasasını sarstı. Brent petrolün varil fiyatı 61,04 dolara gerilerken, fiyatlar son 4 yılın en düşük seviyelerine yaklaştı. OPEC+ ülkelerinin 5 Mayıs’ta yapacağı kritik toplantı ise piyasaların odağında.

İşçiler kendi bayramına eksik maaşla girdi

Deprem bölgesindeki inşaatların ana yüklenicisinin Emlak Konut ve TOKİ olduğunu hatırlatan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut “İnşaatların neredeyse hepsinde maaşlar en az 2 ay geriden geliyor. Hak edişler gecikiyor.”

Fındık üreticilerine “dengeli gübreleme yapın” önerisi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık yetiştiriciliğinde bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli gübreleme yapılması gerektiğini belirtti.

4 büyük kurumdan üst düzey temsilciler Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası ve Türkiye Varlık Fonu gibi kurumların üst düzey temsilcilerin de katılacağı Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025 10-11 Mayıs’ta düzenlenecek.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen duvarı: Vize alma süreci gittikçe zorlaşıyor!

Avrupa ile yaşanan vize sorunu giderek derinleşiyor. Türk iş dünyası, ticari verilerini paylaşmaya zorlanırken, maliyeti yüksek olan bu başvurular otomatik olarak reddediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir