Antibiyotik direnci bir yılda üç milyon çocuğun ölümüyle ilişkilendiriliyor

Getty Images Koli Basili Bakteriler Antibiyotiklere Direnç Geliştirmeye Başladı

Bir çalışmaya göre, dünya genelinde 2022 yılında antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle üç milyondan fazla çocuğun hayatını kaybetmiş olabileceği belirtilmektedir.

Afrika ve Güneydoğu Asya’daki çocukların en fazla risk altında olduğu düşünülmektedir.

Antimikrobiyal direnç olarak adlandırılan bu durum, mikropların antibiyotik ilaçlara karşı dirençli hale gelmesiyle ortaya çıkar.

Bu durum, dünya nüfusunun karşı karşıya olduğu en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Antibiyotik direncinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan yeni bir araştırmaya göre, 2022’de üç milyondan fazla çocuğun ilaca dirençli enfeksiyonlarla ilişkili olarak hayatını kaybettiği hesaplanmıştır.

Uzmanlara göre, çocuklarda antibiyotik direnciyle ilişkili enfeksiyonların sayısında son üç yılda on kat artış gözlemlenmektedir.

Bu sayı, Covid-19 salgınının etkisiyle daha da artmış olabilir.

  • Yapay zeka sayesinde en tehlikeli bakterileri öldüren antibiyotik bulundu

Antibiyotik Kullanımında Artış

Antibiyotikler, cilt enfeksiyonlarından zatürreye kadar çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde veya önlenmesinde kullanılmaktadır.

Bazı durumlarda enfeksiyon tedavisi için değil, önlem amaçlı olarak kullanılabilir: Örneğin, birisi ameliyat olduğunda veya kemoterapi tedavisi aldığında enfeksiyonlara karşı koruyucu olarak kullanılabilir.

Antibiyotikler, soğuk algınlığı, grip veya Covid-19 gibi viral enfeksiyonlara karşı etkili değildir.

Ancak bazı bakteriler, aşırı veya yanlış kullanım nedeniyle bazı ilaçlara karşı direnç geliştirebilir. Ayrıca, yeni antibiyotiklerin üretimi uzun ve maliyetli bir süreç olduğundan yavaşlamış durumdadır.

Raporun önde gelen yazarları, yalnızca ciddi enfeksiyonlarda kullanılması gereken antibiyotiklerin kullanımında önemli bir artış gözlendiğine dikkat çekmektedir.

Direnç riski yüksek antibiyotiklerin kullanımının 2019-2021 yılları arasında Güneydoğu Asya’da %160, Afrika’da ise %126 arttığı belirlenmiştir.

Aynı dönemde, şiddetli ve çoklu ilaca dirençli enfeksiyonlara karşı son çare olan “yedek antibiyotiklerin” kullanımı da Güneydoğu Asya’da %45, Afrika’da ise %125 artmıştır.

  • ‘Yaşamak İstiyorsan Elimİ Sık’: Antibiyotiğe Dirençli Bakteri Nedeniyle Komaya Giren Hasta Virüsle Kurtarıldı

Azalan Seçenekler

Yazarlar, bakterilerin bu antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiğinde, çoklu ilaca dirençli enfeksiyonların tedavisi için çok az veya hiç alternatif kalmayacağı konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Prof. Harwell, Viyana’da yapılacak Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Kongresi’nde bulgularını sunacaktır.

  • Antibiyotik Direnciyle İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey
  • Türk Bilim İnsanı Özden Baltekin İngiltere’de Prestijli Longitude Ödülü’nü Kazanan Ekipte: ‘Antibiyotik Direncine Karşı Çığır Açtılar’
Getty Images

“Bu küresel bir sorun, antibiyotik direncinin çocukları orantısız bir şekilde etkilemesine odaklanmak için bu çalışmayı yaptık” diyor.

“Dünya çapında antimikrobiyal dirençle ilişkilendirilen üç milyon çocuk ölümünün olduğunu tahmin ediyoruz.”

Antibiyotik Direncinin Çözümü Var mı?

Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncini karşı karşıya olduğumuz en ciddi küresel sağlık tehditlerinden biri olarak tanımlamaktadır.

Prof. Harwell, Viyana’dan konuşarak, bu sorunun kolay bir çözümü olmadığı konusunda uyarıda bulunmaktadır:

“Bu, tıbbın ve aslında insan yaşamının her alanında yayılan çok yönlü bir sorundur.

“Antibiyotikler her yerde bulunmaktadır, yiyeceklere ve çevreye karışmaktadırlar, bu nedenle tek bir çözüm üretmek kolay değildir.”

Antibiyotik direncinden kaçınmanın en iyi yolunun enfeksiyondan tamamen kaçınmak olduğu ve bunun, daha yüksek düzeyde bağışıklama, su arıtımı ve hijyen gerektirdiği eklenmiştir:

“Daha fazla antibiyotik kullanılacaktır çünkü ihtiyaç duyan insan sayısı artmaktadır, ancak bu ilaçların uygun ve doğru şekilde kullanıldığından emin olmalıyız.”

Londra’daki King’s College’da mikrobiyoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Lindsey Edwards, yeni çalışmanın “önceki verilere göre önemli ve endişe verici bir artışı işaret ettiğini” belirtmektedir:

“Bu bulgular, küresel sağlık liderleri için bir uyarı niteliğindedir.

“Antibiyotik direnci, özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde çocuk sağlığı alanında yıllarca süren ilerlemeyi tehlikeye atabilir.”

  • Antibiyotiklere Dirençli Bakteriler ‘Koronavirüsten Daha Riskli Olabilir’
  • Antibiyotikler Bağırsaktaki Faydalı Bakterileri Yok Ediyor Mu?

Related Posts

Milli okçulardan bronz madalya

Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Okçuluk Dünya Kupası’nın 2. ayağında yarışan Makaralı Yay Kadın Milli Takımı, bronz madalya kazandı.

İki kişilik YouTube Premium üyeliği yolda!

YouTube, Premium abonelik sistemine yeni bir seçenek eklemek için kolları sıvadı. Şirket, Hindistan, Fransa, Hong Kong ve Tayvan’da iki kişilik yeni bir Premium planı test etmeye başladı. Bu yeni abonelik modeli, tıpkı Spotify’ın Duo planı gibi, aynı evde yaşayan iki kişinin tek bir üyelik üzerinden Premium ayrıcalıklarından faydalanmasını sağlıyor.

Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Skype resmi olarak kullanımdan kaldırıldı

Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir