TÜİK enflasyonu nasıl hesapladığını açıkladı

TÜİK Başkanı Aydemir’in Enflasyon İddialarına Tepki Geldi

TÜİK, eski başkan Birol Aydemir’in enflasyon hesabıyla ilgili iddialarına sert bir şekilde cevap verdi. Yapılan açıklamada Aydemir’in siyasi saiklerle hareket ettiği ve algı oluşturduğu belirtildi.

TÜİK Basın Açıklaması

TÜİK, eski başkan Birol Aydemir’in farklı siyasi partilerde görev yapmış olmasına rağmen siyasi saiklerle algı oluşturma çabası içerisinde olduğunu açıkladı. Aydemir’in, İstanbul Ticaret Odası’nın Ücretliler Geçinme İndeksi ile TÜFE arasında karşılaştırma yaparak TÜİK’in enflasyonu düşük gösterdiği iddialarının gerçek dışı ve mesnetsiz olduğu belirtildi.

TÜFE ile İTO Ücretliler Geçinme İndeksi’nin farklı olduğu vurgulanan açıklamada, bu iki endeksin karşılaştırılmasının anlamlı sonuçlar üretmediği ifade edildi. Ayrıca, İTO’nun yeni bir endeks yayımlama kararı aldığı belirtildi.

Ayrıca, iddialar arasında TÜİK Başkanı’nın görev süresi ve Bölge Müdürlerine yapılan atamalarla ilgili manipülatif ifadelerin yer aldığı ve bunların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Bölge Müdürlükleri ve Enflasyon Hesaplamaları Hakkında

2020 yılında gerçekleşen bölge müdürlüğü görev değişikliklerinin enflasyon hesaplamalarıyla bir ilgisinin olmadığı belirtilerek, yapılan değişikliklerin rutin görevlendirme olduğu vurgulandı.

TÜİK, web kazıma yöntemini TÜBİTAK ile iş birliği yaparak geliştirdiğini ve bu yöntemin tamamen otomatik olduğunu belirtti. Sistemde yer alan verilerin yalnızca %5’inin web kazıma verileri olduğu ve enflasyon hesaplamalarında geniş kaynaklardan veri toplandığı belirtildi.

TÜİK, enflasyon hesaplamalarını bilimsel ve teknik özerklikle bağımsız olarak yürüttüğünü vurgulayarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını kamuoyuna duyurdu.

TÜİK, talep, talimat ya da tahminlerden bağımsız olarak enflasyon hesaplamalarını alanında uzman ekibiyle titizlikle gerçekleştirdiğini belirterek, konuyla ilgili tüm yasal haklarını kullanacaklarını bildirdi.

Related Posts

Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz: “Çin, ticaret savaşlarından kaynaklı ihracatının azalacağı ve büyümesinin yavaşlayacağını öngördüğü için büyümede ana motoru tüketime kaydırdı. Bu nedenle faizleri indirdi” dedi. ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen: “Kredi ana faiz oranları ve 1 yıllık orta vadeli kredi imkanı gibi diğer faiz oranlarında da indirimlerin yapılmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları martta sert düştü

Euro bölgesi mart ayı üretici fiyatları açıklandı. buna göre Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari dengeyi olumlu etkilemesi bekleniyor

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın izlediği korumacı ticaret politikaları sonucunda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, Türkiye’nin cari dengesine olumlu yansıyabileceğini bildirdi.

Dünya devi Merkez Bankası’nın faiz indirimi için tarih verdi

ING Global, nisan ayında Türkiye ekonomisine dair değerlendirmede bulundu. Buna göre banka, enflasyondaki düşüşe işaret ederek, Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapacağı tarihi açıkladı.