Türkiye’nin Sigarada Yüksek Oranı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye’nin dünyada en çok sigara içilen ülkelerden olduğunu söyledi.

Yalçın, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara içme oranlarında Türkiye’nin dünyada 9’uncu, Avrupa’da ise 3’üncü sırada olduğunu belirtti.

Türkiye’de 18 ila 19 milyon kişinin sigara içtiğini dile getiren Yalçın, “Türkiye’de ortalama her iki erkekten biri sigara kullanıyor. 18 yaş üstü her dört kadından da biri sigara içiyor, bunlar oldukça yüksek rakamlar.” dedi.

Ebeveynlere çocuklara rol model olmaları anlamında çok büyük roller düştüğünü anlatan Yalçın, “Elinde sigara olan bir anne, babanın evladına ‘Bunu içme!’ demesi ne kadar doğru olabilir? Görsel olarak bir rol model oluşturuyorsunuz. Rol model oluşturduğunuz zaman olumlu yaklaşabiliyorsunuz ya da tam tersi, maalesef bir büyüme nişanesi olarak belki ebeveyn çocuğuna sigara ikram ediyor. Sigaranın eve girmesiyle aslında bir şekilde çocuk için sigara temin ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Elektronik sigaralar, nikotin bağımlılığını kolaylaştırıyor

Sigarada 4 binden fazla kimyasal maddenin bulunduğuna ama bağımlılık oluşturanın “nikotin” olduğuna dikkati çeken Yalçın, şöyle devam etti:

“Nikotin, özellikle bizim haz merkezimizin üzerinde, beyinde özel bir yer var ve burayı uyarıyor. Elektronik sigaralar ilk bulunduğu zaman temel görüş, ‘İnsanların sigara içmelerinin temel sebebi nikotin, biz bu nikotini dışarıdan verelim, nikotini alsınlar ve bu sayede sigaradan vazgeçsinler.’ idi. İlk başta son derece masum gibi gözüken bu yaklaşımın maalesef çok doğru olmadığı, zaman içinde yapılan araştırmalarla ortaya çıktı. Üretilmiş olan bu elektronik sigaraların en büyük kullanıcısı, daha önceden hiç sigara içmemiş gençler olmaya başladı. Elektronik sigaraların hiç koku yapmaması, güzel kokması, havalı olması, kendilerine göre bir statü kazandırmaları, bir moda haline gelmesi gibi faktörlerle kullanımı arttı ama işin acı tarafı şu: Bu elektronik sigaralar, çok konsantre nikotin veriyor ve beraberinde tabii tatlandırıcı olunca bu çocuklar, çok ağır nikotin bağımlısı haline geldiler.”

Elektronik sigaraların nikotinden zehirlenme vakalarını yükselttiğine dikkati çeken Yalçın, “Normalde bir insanın nikotin zehirlenmesi geçirmesi için 4-5 paket sigarayı arka arkaya içmesi gerekirken elektronik sigara kartuşunu bitirip de nikotin zehirlenmesine giren gençler görmeye başladık acilde. Şu anda Türkiye’de elektronik sigara ve bunların ürünlerinin satımı yasak. Maalesef kaçak yollarla veya illegal yöntemlerle bunlar bulunabiliyor ve son derece masum bir şeymiş gibi lanse ediliyor. Bir anda bağımlılık tedavi etmesi gereken bir araç, dünyada bağımlılık yapıcı bir araç haline gelmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

OMÜ Sigara Bırakma Polikliniği’nde 2015’ten bugüne kadar 10 bin kişiye hizmet verdiklerini bildiren Yalçın, “10 bin hastaya gerekli psikolojik danışmanlık ve medikal ilaç desteğinde bulunduk, verdiğimiz ilaçlar tamamen ücretsiz. Bu, devletin sağlamış olduğu bir imkan. Normalde bize gelen hastalar ortalama 3 ay kadar takip ediliyorlar. Bu süreçte onlara gerekli psikolojik destekten sonra gerekirse de medikal destek tedavisi veriliyor. Ortalama başarı şansı da 1 yıl içinde yüzde 30 civarında oluyor.” diye konuştu.

Sigara içenlerin sağlıkları açısından atacakları ilk adımın sigarayı bırakmak olduğunu söyleyen Yalçın, şunları kaydetti:

“Eğer sigara içiyorsanız ve sigarayı bırakıyorsanız sağlığınız için yapacağınız en büyük yatırım bu, daha iyisi yok. Ne spor yapmak, ne diğer aktiviteler, ne vitamin takviyesi. Sigara içiyorsanız sigarayı bıraktığınız zaman zaten kendinize ve çevrenize yaptığınız en büyük iyilik bu. Çok az sigara içiyorum ama yine de kanser riski alıyor muyum? Evet, risk düşüyor ama hiçbir zaman sıfır olmuyor.”

Related Posts

MHP’den 5 gün sonra Türkeş’in kızına cevap

Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş’in şoförü ve korumasına 3 Mayıs Türkçüler Günü’nde Ülkü Ocaklı bir grup tarafından saldırı gerçekleşmişti. Olayla ilgili 5 gün sonra açıklama yapan MHP, hem Türkeş’in kızına hem de İYİ Parti’ye sert sözlerle yüklendi.

Katliam gibi kaza! 11 öğretmen hayatını kaybetti

Endonezya’nın Orta Java bölgesinde inşaat malzemeleri taşıyan bir kamyonun, Kalijambe köyünde seyreden minibüse çarptığı belirtildi. Polis, minibüsteki 11 anaokulu öğretmeninin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

2024’te trafik kazalarında 6 bin 352 kişi hayatını kaybetti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kara yolu ağında 2024 yılında 1 milyon 444 bin 27 trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda 6 bin 352 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Eşi Merve’nin Icardi’ye yazdığı mesajı görünce Fenerbahçeli Kadir evi terk etti

Televizyon programına katılan evli bir çiftin arasına tuttukları futbol kulüpleri girdi.

Vatikan’da kapılar kapanıyor, telefon sinyalleri kesiliyor: En eski ve gizemli seçimlerinden biri başlıyor

Gözler Vatikan’a çevrildi. Kardinaller, kapalı kapılar ardında bir araya geliyor. 133 kardinal, dünyanın en eski ve en gizemli seçimlerinden birinde yaklaşık 1,4 milyar inananın liderini seçecek. Vatikan’da cep telefonu sinyalleri kesiliyor ve seçmen kardinaller, Michelangelo’nun Sistine Şapeli’nin kubbeli tavanı altında bir araya geliyor.

Pakistan Ordusu’ndan ilk açıklama: Hindistan sivilleri vurdu

Hindistan, Pakistan’da 8 farklı noktaya eş zamanlı füze saldırısı düzenledi. Saldırılarda ilk belirlemelere göre en az 3 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi ise yaralandı. Pakistan Ordu Sözcüsü Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın “Terör noktalarını hedef aldık, Pakistan’a ait hiçbir tesisi vurmadık” söylemlerini yalanlayarak, “Vurdukları her hedef sivil yapıydı” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir