Samsun’da 2 Bin 171 Bina Riskli Yapı Olarak Belirlendi
Samsun’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma sonucunda 2 bin 171 bina, riskli yapı olarak tespit edildi. Bu binaların 4 bin 742’si konut ve 1304’ü iş yeri olmak üzere 6 bin 46 bağımsız bölümden oluşuyor.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında gerçekleştirilen çalışma, lisanslı firmalar aracılığıyla yapı maliklerinden veya kanuni temsilcilerinden gelen müracaatlar üzerine yürütüldü. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çetin, yapılan araştırmanın önemine dikkat çekerek, riskli yapıların belirlenmesinin afetlere karşı dirençli kentler oluşturulması açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı.
Riskli yapıların tespit edilmesi, hem can ve mal güvenliğini sağlamak hem de afetlerde oluşabilecek kayıpları önlemek adına büyük önem taşıyor. Bu nedenle, Samsun’daki riskli yapıların hızlı bir şekilde yenilenmesi ve güvenli hale getirilmesi hedefleniyor. Prof. Dr. Çetin, özellikle riskli yapılarda oturmanın tehlikeli olabileceğini belirterek yapıların güçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Samsun’un yer aldığı coğrafi bölge itibariyle deprem riski taşıdığını belirten Prof. Dr. Çetin, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yakınlığına dikkat çekti. Bu sebeple, deprem riskinin düşük olması yapıların güvenli olduğu anlamına gelmemekte, yapılarda mevcut risk faktörlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yapıların güvenli ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Çetin, riskli yapıların belirlenmesinin can ve mal kayıplarının önlenmesi adına kritik bir adım olduğunu belirtti.
More Stories
Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı gözaltına alındı
Aden Körfezi Tezkeresi TBMM’de kabul edildi
Yargıtay kararının ardından Pınar Gültekin’in annesi konuştu: O günkü acıyı tekrar yaşadık